Pretul in imobile vechi versus imobile noi
Cum stabilim pretul de vanzare pentru o proprietate imobiliara ?
Cand evaluam o proprietate scoasa la vanzare trebuie sa tinem cont de zona in care se afla, tipul constructiei (bloc sau vila), distanta pana la mijloacele de transport, daca in zona se afla magazine sau spatii comerciale de unde putem face cumparaturi, etc.
Cum se calculeaza pretul la apartamente?
Preturile la apartamente se calculeaza in functie de suprafata, numar de camere: 1 camera, 2 camere, 3 camere sau mai multe, confort, tip: decomandat sau semidecomandat, etaj, etc.
Pretul corect este dat de piata imobiliara, de echilibrul dintre cerere si oferta, in urma unei expertize imobiliare, nu cel solicitat de vanzatori.
Blocuri vechi
In blocurile vechi trebuie sa tinem cont de anul de constructie al cladirii, structura de rezistenta, daca imobilul este incadrat cu risc seismic ridicat (daca are bulina rosie)
Daca are lift si daca ai “curaj” sa urci cu el :)
Blocuri noi
In blocuri noi trebuie sa existe drumuri asfaltate, illuminate, cu canalizare stradala, sa existe bransamente la utilitati (apa, energie electrica, gaze).
Este bine sa ne informam cine a fost constuctorul si dezvoltatorul proiectului imobiliar, daca a fost facuta receptia blocului, daca exista cartea tehnica a imobilului care poate fi consultata si verificata.
In acest caz este bine sa stim cine este vanzatorul, pentru ca un dezvoltator imobiliar vinde si cu plata in rate.
Bine de stiut
Cele mai cautate sunt apartamentele pozitionate la mijlocul blocului (nu pe colt) pentru ca sunt mai calduroase datorita transferului termic, la etajele inferioare intre 1 si 4.
Datorita pretului avem si cazul in care apartamentele raman nevandute.
Numarul apartamentelor disponibile spre vanzare este considerabil mai mare decat numarul clientilor, nu discutam de cei care se informeaza, discutam de cei care pot achizitiona o casa cu banii cash sau in rate.
Trebuie sa stim ca sunt multe apartamente nevandute datorita unei evaluari gresite. Cu totii am auzit expresiile si argumentele vanzatorilor – “atatia banii vreau eu, pentru ca am nevoie”, “vecinul de la etajul 2 a vandut cu pretul acesta dar nu avea imbunatatiri ca mine, eu am gresie, faianta, parchet nou”, “in aceasta casa am investit foarte multi banii”
In lipsa unui expert sau evaluator imobiliar “toti vor sa vanda pielea ursului din padure”
L.R.